Strålsamlaren är det lilla munstycket som sitter längs ut på kranen i köket. Det är en viktig komponent för att bibehålla ett jämnt vattentryck, samtidigt som vattenkonsumtionen hålls nere.
Det kan samlas oönskade partiklar och bakterier i strålsamlaren, vilket kan påverka kvalitén på vattnet. Bakterierna i dricksvattnet kan bli farliga om de fastnar i filtret och får chans att växa till sig. Smuts i kranfiltret kan också leda till att vattenstrålen blir ojämn och att trycket blir svagt.
Därför är det viktigt du gör rent strålsamlaren på rätt sätt. Många rengör filtret för sällan, eller med fel metod. Här beskriver vi vad du ska tänka på när du rengör strålsamlaren i kökskranen.
Snabbguide: Skruva av strålsamlaren och lägg i ett glas med kalklösande rengöringsmedel. Du kan använda vanlig ättika eller ett kalklösande rengöringsmedel. Låt ligga i minst tio minuter. Hur ofta du ska rengöra strålsamlaren är olika från fall till fall. Det beror på hur mycket kranen används och hur mycket partiklar som finns i vattnet.
Vad är en strålsamlare?
Det finns många olika ord för det lilla munstycke som sitter längst ut på kranen: Strålsamlare, kransil, perlator, kranmunstycke, kranfilter, luftfilter… Här väljer vi kort och gott att kalla den för strålsamlare, utan att grotta ner oss i benämningar för de olika delarna som strålsamlaren består av.
Strålsamlarens uppgift är att skapa ett jämnt och behagligt vattenflöde från kranen, oavsett vattentryck. Strålsamlaren bidrar också till en lägre vattenförbrukning eftersom vattnet blandas ut med en viss del luft.
Strålsamlare finns som standard på alla kökskranar och blandare i badrum. De kan variera i utseende och funktion. I storkök kan det till exempel vara önskvärt med ett munstycke som går att vinkla.
Gör rent strålsamlaren i kökskranen
Så gör du rent kökskranens ände i tre enkla steg:
Lossa på strålsamlaren
Första steget är att lossa strålsamlaren från blandaren. I en kökskran kan du vanligtvis skruva loss den med handkraft. Strålsamlaren i handfatet i badrummet tar du oftast bort med hjälp av en skiftnyckel. Har du svårigheter med att lossa strålsamlaren från kranen, kontakta då tillverkaren eller leverantören av blandaren.
Lägg strålsamlaren i blöt
Ta isär de separata delarna i strålsamlaren. Blanda vatten och rengöringsmedel i ett glas och lägg i delarna. Oftast fungerar vanlig hushållsättika, som blandas med fyra delar vatten. Låt det ligga i ett par timmar, gärna över natten.
Det finns många anledningar till att smuts samlas i strålsamlaren. Hårdheten i vattnet är en aspekt att ta hänsyn till, på platser med hårt vatten bildas kalkavlagringar i kranen snabbare. Läs mer om vattenhårdhet i Sverige i denna guide: Kalkavlagringar – Hur löser man det?
I de delar av Sverige med mycket hårt vatten så kan det krävas tuffare tag för att få silen riktigt ren. Vill du använda ett riktigt effektivt avkalkningsmedel, rekommenderar vi Kalcinex från Nilfisk. Det är ett koncentrat, specialutvecklat för rengöring av köksutrustning och inredning i kök. Avkalkningsmedet tar effektivt bort kalkrester på till exempel kaffebryggare, diskmaskin och diskbänkar.
Skrubba kranöppningen
Rengör kranens öppning, själva pipen, med hjälp av en tandborste. Använd diskmedel eller samma vätska du lade strålsamlaren i. Skrubba ett tag, spola sedan med först varmt, därefter med kallt vatten.
Undvik bakterier i dricksvattnet
För att undvika farliga bakterier i dricksvattnet, se till att rengöra strålsamlaren regelbundet. Detta är speciellt viktigt att tänka på om kranen inte har använts på ett par dagar. Då kan bakterier ha samlats i strålsamlaren och växt till sig. Försök då att rengöra kranen som beskrivet ovan. Har du inte möjlighet att göra detta, spola ett par minuter med varmt, sedan kallt vatten.
Vi rekommenderar dig att aldrig hänga disktrasan på kranen. Disktrasan blir snabbt snuskig och full av bakterier, den vill du hålla långt ifrån din källa till färskt dricksvatten!
Läs mer om hur du håller disktrasan ren och fräsch: Hur ofta ska man byta disktrasa?