Hur ofta ska man byta disktrasa?

Disktrasan används flitigt i våra hem och på våra arbetsplatser, den håller köket rent när smuts och matrester torkas bort från bord och bänkar. Men disktrasan ska användas med försiktighet eftersom den snabbt samlar på sig bakterier. Faktum är att disktrasan är kökets mest smittspridande föremål, där kan finnas både e-coli till salmonellabakterier.

Vi ska alltid eftersträva en god hygien i köket, men det är extra viktigt på vissa arbetsplatser. I till exempel storkök är det av yttersta vikt att hygienrutiner följs. På stora arbetsplatser där många människor vistas i samma köksutrymme måste det också göras ansträngningar för att minska bakteriespridning. Disktrasan bör bytas ut varje vecka, men i vissa fall är rekommendationen att byta ut diskduken varje dag.

Varför trivs bakterier på disktrasan?

Bakterier frodas om de får fukt, näring och tid, samt att temperaturen är behaglig. Klimatet är perfekt för bakterier i en disktrasa, och så fort livsmedel kommer i kontakt med trasan börjar bakterierna växa. Redan efter första matlagningstillfället kan man se att tillväxten av bakterier börjar ta fart.

En tumregel är att disktrasan
ska bytas ut en gång i veckan

Hur ofta ska man byta disktrasa?

En tumregel är att byta ut disktrasan en gång i veckan, men det finns faktorer som påverkar detta. I ett kök som där mycket mat lagas, flera gånger om dagen eller till många personer, kan det vara lämpligt att byta disktrasa varje dag.

Det går att återanvända en disktrasa, så släng den inte när det är dags att byta. Du kan använda disktrasan igen efter att den blivit ren och torr. Här hittar du flera varianter av städdukar och disktrasor.

Hur rengör jag en disktrasa?

Det finns flera sätt att göra disktrasan ren och fräsch. Vi rekommenderar dessa metoder:

Koka disktrasan

Det enklaste sättet att göra rent en disktrasa är att koka den i vatten. Koka upp vatten och låt disktrasan koka med i 3-5 minuter. Addera gärna några droppar diskmedel eller tvättmedel. Bakterierna kokar bort i vattnet och disktrasan kan användas igen när den torkat.

Tvätta disktrasan i tvättmaskin

Det går utmärkt att tvätta disktrasor i tvättmaskinen, 60 grader räcker. Passa på att fylla upp maskinen med andra städdukar eller trasor.

Läs även: Tvätta svabbar och moppar

Så undviker du bakterier i disktrasan

Det finns många olika typer av diskdukar. Den klassiska Wettex-duken känner många igen, men disktrasor finns i många olika varianter. En tunnare trasa torkar snabbare vilket är bra för att undvika bakterier. Vissa föredrar mikrofiberdukar som finns i många olika tjocklekar och texturer. Se hela vårt sortiment av städdukar här.

När disktrasan använts, skölj den i kallt vatten och häng upp den så att den torkar snabbt. Bakterier gillar som sagt värme och fukt.

För att undvika att diskduken kommer i kontakt med de värsta bakterierna, torka aldrig upp köttsaft eller mjölk med disktrasan. Torka heller aldrig golvet med trasan. Vårt tips är att torka bort köttsaft och smuts med papper, och använda disktrasan till att torka upp vatten eller att rengöra lätt smutsade ytor.

person som torkar av ett bord med en diskduk

SHARE

  • share on Facebook
  • share on LinkedIn


Kommentarer inaktiverade.