Vad säger ett stökigt skrivbord om dig?

Vad säger egentligen ett rörigt skrivbord om en person? Är det ett tecken på en kreativ hjärna som mår bra av organiserat kaos? Eller är det ett tecken på lathet eller avsaknad av struktur och ordning? Mår vi bättre av att ha ett välstädat skrivbord? Vi har gjort efterforskningar och fått fram spännande slutsatser.

Vad säger ett stökigt skrivbord om dig? Det kan tyda på att du är en social och inbjudande person som är kreativ och full av idéer. Men du ogillar monotont arbete som kräver stort fokus.

Vi djupdyker i ämnet och tar reda på både för- och nackdelar med lite röra på arbetsplatsen. Är kreativitet och engagemang det viktigaste för dig? Eller är fokusering och systematik det viktigaste?

Forskning visar att de flesta skulle arbeta effektivare med ett mer välstädat skrivbord. Men det handlar inte bara om att rensa, utan att organisera på rätt sätt. Vi ger dig våra bästa tips och verktyg för att utforma en arbetsyta som optimerar din effektivitet i arbetet.

Hur påverkas du av ett stökigt skrivbord?

Det är vanligt att man upplever skrivbordet som lite för stökigt. Många känner nog igen sig i den här beskrivningen:

På skrivbordet ligger papper med anteckningar huller om buller, viktiga noteringar blandas med klotter på en Post-IT-lapp. Där ligger mängder av pennor av olika modell och färg. Visitkort och böcker ligger ostrategiskt placerade på bordsytan. Den klassiska sladdhärvan under datorskärmen gör sig påmind när du försöker hitta en ledig USB-ingång i datorn.

Ett stökigt skrivbord kan försämra din effektivitet och minska din motivation till arbetet. Det beror delvis på att saker på skrivbordet kan störa ditt fokus, och flytta din uppmärksamhet bort från arbetsuppgifterna.

Det är dessutom lätt att viktiga papper eller anteckningar försvinner spårlöst på ett rörigt skrivbord. Och vart tog miniräknaren vägen nu då?

Ett stökigt skrivbord påverkar inte bara ditt arbete, utan även hur andra ser på dig som person. Kollegor och kunder kan dra slutsatsen att du är en person utan ordningssinne och med lägre arbetskompetens än kollegor med välstädade skrivbord. Om ditt skrivbord däremot är helt tomt kan det hämma din kreativitet.

Om ett rörigt skrivbord tyder på ett rörigt sinne,
vad tyder då ett tomt skrivbord på?

Laurence J. Peter, psykolog och föreläsare

Vad säger ett stökigt skrivbord om dig?

Det finns inget enkelt svar på vad ett stökigt skrivbord säger om en person, men generellt kan man säga detta om en person med ett stökigt skrivbord:

  • Välkomnande och extrovert
  • Kreativ och full av idéer
  • Svårt att fokusera, ogillar monotona arbetsuppgifter

Stökigt skrivbord

Vissa hävdar att ett stökigt skrivbord är tecken på genialitet. Stora namn som Thomas Edison, Albert Einstein och Steve Jobs sägs ha haft stökiga arbetsplatser. De kanske hade samma inställning till detta som den kanadensiska psykologen Laurence J. Peter, som uttryckt denna tankeställare: ”Om ett rörigt skrivbord tyder på ett rörigt sinne, vad tyder då ett tomt skrivbord på?”

Vad säger ett välstädat skrivbord om dig?

Ett välstädat skrivbord har var sak på sin bestämda plats. Pennorna står i sitt pennställ, anteckningsboken och att-göra-listan finns på sina bestämda platser.

Har du god ordning på din arbetsplats brukar det tyda på att du är en hårt arbetande, pålitlig person som tycker om att planera och följa rutiner. Du är prestationsorienterad och bra på att fokusera på arbetet.

Välstädat skrivbord

Är ditt skrivbord alltför avskalat kan det tolkas som stelt och opersonligt. Det skulle också kunna tyda på att arbetsuppgifterna är tråkiga, eller för få. Vi rekommenderar att skrivbordet alltid ska bjuda in till kreativt arbete på något sätt, utan att det ska bli stökigt.

Vi tror att olika personligheter mår bra av olika saker för att arbeta effektivt. Vissa behöver en viss grad av kaos för att kunna arbeta med optimal effektivitet. Vissa är mer beroende av god struktur och ordning.

Tips för ett bättre organiserat skrivbord

Många vill ha bättre ordning på skrivbordet för att jobba mer effektivt under arbetsdagen. Bättre koll på papper och prylar leder till färre saker som kan distrahera, samtidigt som du enklare hittar vad du letar efter.

Nedan följer våra bästa tips för att skapa ordning på skrivbordet:

Rensa bland pennor och papper

Papper och kuvert blir ofta liggande huller om buller, och tar upp en stor del av skrivbordsytan. Papper hör hemma i en pärm eller en mapp.

Använd pappersförvaring som passar dina behov. Behöver du snabbt kunna ta fram dina dokument är en mapp att föredra framför en pärm. Och det finns många olika typer av mappar, se vår kompletta guide här:

Mappguiden – Hitta rätt mapp för dina papper

vänder och de där reklampennorna som knappt fungerar. Satsa på en uppsättning av kulspetspennor, märkpennor och överstrykningspennor av bra kvalitet. Ta gärna en titt på vårt sortiment här.

Samla alla prylar i ett prylställPrylställ

De flesta är bekanta med pennställ, som man använder för att samla alla pennor på samma ställe. Prylstället är ett ovanligare skrivbordstillbehör, men en riktigt bra vän när du vill skapa ordning på skrivbordet. Här finns fack för pennor, men även speciella fack för både post-IT-lapparna, tejprullen och miniräknaren.

Använd anteckningsblock

Samla alla anteckningar på ett och samma ställe i ett anteckningsblock. Då slipper du leta efter små lappar med anteckningar och det gör arbetet mer effektivt. Att anteckna i en anteckningsbok har dessutom många fler fördelar än så, läs mer om det här:

5 skäl till att fortsätta använda penna och anteckningsblock

Få koll på sladdarna

Det är lätt hänt att kablarna till skärmen, tangentbordet och andra tekniska tillbehör samlas på skrivbordsytan. Sladdarna skapar snabbt en kaotisk känsla, så försök att få bort dem från skrivbordet. Dra kablarna bakom bordet, lägg dem allra helst i en kabelkorg under skrivbordet.

Brukar du ta med dig datorn när du lämnar kontoret, installera då en dockningsstation på skrivbordet för att slippa krångla med kablarna.

Rengör skrivbordet

Känslan av ett välstädat skrivbord avgörs inte bara av bra ordning på sakerna, utan också av hur rent det är. Rengör tangentbord, skärmen och bordsytan med jämna mellanrum.

Skrivbordet får en renare och fräschare känsla, dessutom minskar du risken för smittspridning. Visste du att det på ett genomsnittligt skrivbord finns 400 gånger mer bakterier än på en toalettsits?

Vill du veta mer om våra arbetsplatsers stora bakteriehärdar, se denna artikel: Här samlas mest bakterier på kontoret.

SHARE

  • share on Facebook
  • share on LinkedIn


Kommentarer inaktiverade.