Här samlas mest bakterier på kontoret

Kontoret kryllar av bakterier! Oavsett om bakterierna kommer från hemmet eller från kollektivtrafiken så är kontoret en perfekt miljö för bakterier och virus att spridas. I en kontorsmiljö vistas många människor på liten yta. Hygienrutinerna kan vara bristfälliga eller efterföljas dåligt.

På kontoret utsätts du för stora mängder bakterier och det finns risk att bli sjuk. Allt ifrån bakterier som orsakar magsjuka som salmonella eller E. coli, till förkylningsvirus eller virus som orsakar influensa. Bakterier och virus kan snabbt spridas mellan människor och det är vårt ansvar att se till att det förhindras.

Vi hjälper er att ta kontroll över bakterierna på kontoret! Vilka platser och föremål ska du vara extra försiktig med? Läs om de största bakteriehärdarna, och tips för att minska spridningen av bakterier och virus på kontoret.

Bakterier på skrivbord och skrivbordstillbehörSkrivbord med dator, telefon och kaffekopp

Studier visar att på ett genomsnittligt skrivbord finns 400 gånger mer bakterier än på en toalettsits. Hygienutrymmen så som toaletter och duschrum får ofta stort fokus vid städning, men det kanske inte är befogat?

Skrivbordet är en av de smutsigaste platserna på kontoret. Det samlas mest bakterier på skrivbordstillbehör som används ofta, till exempel tangentbordet, musen och telefonen. Försök att hålla skrivbordet välstädat och rengör skrivbordstillbehören ofta. Det är lätt att glömma bort detta, eftersom smutsen oftast inte syns.

God hygien vid skrivbordet är extra viktigt att tänka på om du arbetar på ett kontor med flexibla arbetsplatser, till exempel ett coworking-kontor. Om du delar tangentbord och pennor med andra är det annars stor risk för smittspridning.

På skrivbordet finns 400 gånger
mer bakterier än på en toalettsits

Delar du skrivbordstillbehör med andra på jobbet? Se till att alltid ha våtservetter tillgängliga. Ett bra sätt att snabbt rengöra händerna, telefonen eller en penna. Om du lånar ut en penna till en kollega, se till att rengöra den först!

Tuggar du på pennan när du sitter djupt koncentrerad framför datorskärmen? Se till att bryta den vanan. Du kan inte veta var den pennan har varit tidigare, och du vill såklart inte få i dig bakterier som lämnats där av någon annan.

Mus och tangentbord

Tangentbordet och musen kan vara riktiga bakterihärdar och bör rengöras ofta. Vi rekommenderar rengöringsdukar som effektivt bekämpar svamp och bakterier.

Om du delar tangentbord med andra kollegor ska du vara extra försiktig. Jobbar du exempelvis med datasupport på en arbetsplats och flyttar dig mellan olika skrivbordplatser? Se till att hålla händerna rena, hjälp gärna kollegan att rengöra tangentbordet och musen om du tror att det behövs.

Brukar du äta vid skrivbordet? Var noga med att tvätta händerna innan, och flytta på tangentbordet för att det inte ska fyllas av smulor och matrester. Vi rekommenderar dock starkt att du istället äter i en matsal eller personalrum. Där är det mycket renare, och ofta finns det ju trevliga kollegor att umgås och prata med samtidigt. Ta en paus och lämna skärmen ett tag!

Kaffekoppen

Muggen som står på skrivbordet kan snabbt bli ohygienisk och samla på sig mängder med smuts och bakterier. Hur gör man då för att minska smittspridning från koppar och muggar på kontoret?

Vi rekommenderar att diska kopparna i diskmaskin. Det blir renare då, bakterierna försvinner både på insidan och utsidan. Har ni ingen diskmaskin? Diska då noggrant för hand och använd diskmedel.

Ha gärna personliga muggar på kontoret, det är ett enkelt sätt att undvika att bakterier sprids mellan kollegor.

Bakteriehärdar i köket

Hur smutsigt är egentligen köket på din arbetsplats? Du bör vara extra försiktig vid kylskåpet och vasken, där kan det finnas stora mängder skadliga bakterier.

Kylskåp

Kylskåpet på arbetsplatsen kan vara riktigt smutsigt. Här samlas bakterier från kollegorna på handtag och andra ytor, men se även upp med mat som passerat sitt bäst-före-datum. Detta är extra viktigt att tänka på om kylskåpet fungerar dåligt och inte lyckas hålla en tillräckligt låg temperatur.

Bakterier trivs i en temperatur över 5 °C. Försök därför att hålla en kallare temperatur i kylskåpet på kontoret. Köp in en kylskåpstermometer för att hålla koll på temperaturen. Ett tips är att kontrollera temperaturen i olika delar av kylen, det är inte lika kallt överallt.

Gammal mat i kylen ska slängas
innan den kryper ut av sig själv!

Färdiggjorda sallader och smörgåsar kan vara extra känsliga. Ställ dessa på en kall plats i kylen och låt dem inte stå för länge.

Rensa och rengör kylskåpet med jämna mellanrum. Skapa en policy på kontoret att kylskåpet ska rensas och göras rent i slutet på veckan. Gammal mat i kylen ska slängas innan den kryper ut av sig själv!

DiskhoDiskho och blandare kan vara riktiga bakteriehärdar

Bakterier behöver fyra saker för att överleva och föröka sig: vatten, näring, en behaglig temperatur samt tid. Diskhon ger bakterier en perfekt miljö att överleva och växa på. Här är temperaturen varm och behaglig, det finns gott om vatten och näring i form av matrester och spill från mat.

Disktrasan är ett av de smutsigaste föremålen i köket, här samlas tusentals bakterier efter en enda avtorkning. Se till att disktrasan och disksvampen håller sig fräsch och byt ut den ofta, helst dagligen. Läs mer i artikeln ”Hur ofta ska man byta disktrasa?”.

Även diskbänken och kranen kan vara hem åt många bakterier. Se till att hålla dessa ytor städade för att undvika bakteriehärdar och smittspridning på kontoret. Tänk även på att kranfiltret i köksblandaren ska hållas rent, annars finns risk för skadliga bakterier i dricksvattnet! Detta filter ska tas bort och rengöras med jämna mellanrum.

DörrhandtagBakterier på dörrhandtag

Dörrhandtagen är en av ytorna som vidrörs mest på ett kontor, och här samlas bakterier i mängder.

Var extra försiktig när du har besökt toaletten. Visste du att nästan hälften struntar i att tvätta händerna när de varit på toa?

Ta för vana att alltid tvätta händerna efter toalettbesök, även om du ”bara” har kissat. Undvik att vidröra handtaget på toalettdörren. Öppna dörren med armbågen, eller använd en pappershandduk som skydd.

Nästan hälften struntar i att
tvätta händerna efter toalettbesök

Kopieringsmaskinen

Kopieringsmaskiner och skrivare är objekt som sällan blir ordentligt rengjorda. Vissa knappar på kopiatorn är särskilt utsatta och blir snabbt ett hem för många olika bakterier.

Ha detta i åtanke när du använder kopieringsmaskinen. Rengör händerna med en våtservett efteråt, eller tvätta med tvål och vatten. Om du ska äta, eller känner att du måste klia dig i ögat, se till att händerna är rena!

Undvik bakterier på kontoret med rätt produkter

I vår e-butik hittar du allt för att bibehålla ett rent kontor med minimal bakteriespridning. Se vårt sortiment av miljövänliga städprodukter och produkter för personlig hygien. Ring vår kundservice om du har frågor eller funderingar kring hygien på kontoret. Välkommen!

SHARE

  • share on Facebook
  • share on LinkedIn


Kommentarer inaktiverade.