Få bort olja från kläderna med avfettning

Vissa yrkesgrupper är mer utsatta för grov smuts än andra. Arbetar du som exempelvis mekaniker, asfaltsläggare eller industriarbetare blir arbetskläderna snabbt smutsiga. Det är vanligt att få oljefläckar från till exempel motorolja eller hydraulolja som sedan är svåra att tvätta bort. Kläderna kan komma i kontakt med smörjfett eller asfaltsstänk vilet kan vara en utmaning att få bort om du inte använder rätt metod.

Hur få man egentligen bort dessa tuffa fläckar från arbetskläderna?

Ta bort oljefläckar med avfettning

Vi vill dela med oss av ett tips för att få bort tuffa oljefläckar från arbetskläderna. Det handlar om att förbehandla med avfettning.

Vad är avfettning?

Avfettning används som bekant först och främst till att rengöra fordon. Ordet avfettning är egentligen bara en sammanslagning av orden ”avlägsna fett”. Oftast handlar det om att avlägsna olja från en yta med hjälp av avfettning.

Avfettning kan även fungera utmärkt till att rengöra grovt smutsad tvätt, till exempel om du fått oljespill eller andra fettfläckar på kläderna.

Förbehandla kläderna med avfettning

Du kan förbehandla dina arbetskläder med avfettning om de har svåra fettfläckar från exempelvis motorolja eller smörjfett. Är kläderna lätt smutsade, eller om det bara finns enstaka små oljefläckar, kan andra rengöringsmetoder väljas. Tänk på att hantera dina arbetskläder varsamt, läs alltid tvättråden för respektive plagg.

Välj en avfettning med lågt pH-värde, helst under sju. Undvik därför alkalisk avfettning som alltid har ett pH-värde på över sju. Om avfettningen är för basisk kan kläderna skadas av behandlingen.

Blanda avfettning med vatten och lägg i kläderna. Låt ligga i minst en timme, du kan också lämna kläderna i avfettningen över natten. När kläderna förbehandlats i avfettningen kan du tvätta som vanligt. Undvik att torktumla arbetskläderna, samt att torka dem i för höga temperaturer.

Efter denna procedur är förhoppningsvis fettfläckarna borta och du har rena, fräscha kläder igen!

Får du ofta oljefläckar på kläderna ska du också tvätta dina kläder ofta. En oljefläck bör behandlas så fort som möjligt, helst inom ett par timmar. Annars finns risk för att smutsen fixeras i tyget och den blir svårare att få bort.

Andra sätt att få bort oljefläckar från kläder

Enstaka små oljefläckar på kläderna kan du få bort med olika metoder. Tänk på att agera snabbt för att fläcken ska gå bort så enkelt som möjligt.

När du får en oljefläck på kläderna använd papper för att avlägsna överflödigt fett. Använd till exempel industripapper eller en bomullstrasa för att suga upp oljan. Gnid inte in fläcken i tyget, försök att fånga upp den överflödiga oljan på ytan.

Diskmedel

Diskmedel löser effektivt upp fett och kan användas till att få bort oljefläckar på kläderna. Täck fläcken med diskmedel blandat med varmt vatten. Gnid in fläcken med en trasa eller en tandborste. Vänta några minuter och skölj fläcken med varmt vatten.

Du kan använda dig av både handdiskmedel och maskindiskmedel. Du kan använda diskmedel i tablettform, men vi rekommenderar dock flytande diskmedel för att slippa att först lösa upp tabletten i vatten.

Fläckspray

Ett bra fläckborttagningsmedel löser effektivt upp fläckar från olja, svett och mat. Vi rekommenderar Tabort fläckspray som används som förbehandling för svårt smutsad tvätt. Du bara sprayar på fläcken före tvätt, sedan tvättar du kläderna som vanligt.

SHARE

  • share on Facebook
  • share on LinkedIn


Kommentarer inaktiverade.