Hur får man bort smörjfett på kläder?

Arbetar du som grävmaskinist, mekaniker eller skogsarbetare? Då känner du säkert igen problemet när smörjfett eller olja kommer på kläderna. Hur försiktig man än är vid maskinen lyckas man alltid smutsa ner sig. Det blir fula fettfläckar på arbetskläderna, fläckar som inte riktigt går bort i tvättmaskinen.

Hur får man då bort smörjfett och oljefläckar från arbetskläder? Vi har frågat våra kunder om deras bästa tips. Dessa råd vill vi såklart dela med oss av. Det handlar om att förbehandla kläderna med avfettning.

Få bort smörjfett från kläderna med avfettning

Med rätt förbehandling kan du få bort envisa fettfläckar på arbetskläderna. Du kan förbehandla kläderna med vanligt fläckborttagningsmedel eller diskmedel, men hårt smutsade kläder kräver tuffare tag.

Vårt råd är att förbehandla dina oljiga kläder med avfettning. Blanda avfettning med vatten, lägg i kläderna och låt dem ligga över natten. Använd en avfettning med lägre pH-värde, helst under 7, för en skonsam rengöring. En tumregel är att inte använda alkalisk avfettning, som per definition har ett pH-värde på 7 eller mer. Använd gärna en avfettning med en fräsch doft, till exempel citrusavfettning.

Låt kläderna ligga i avfettningen i minst 5 timmar, men du kan också lämna dem över natten. När kläderna är förbehandlade kan du tvätta plaggen som vanligt i tvättmaskinen och se fram emot att ta på dig rena, fräscha arbetskläder igen!

Läs även denna artikel för fler tips för att få bort fett och olja från kläderna.

Att tänka på när du tvättar arbetskläder

Det finns många anledningar till att hålla arbetskläderna rena och fräscha. Genom att tvätta kläderna på rätt sätt undviker du att smuts och kemikalier fastnar i kläderna. Kläderna blir snyggare och ger ett proffsigare intryck. Rena kläder är dessutom mer bekväma, och de gör att du håller värmen bättre.

Olika arbetskläder ska tvättas på olika sätt, läs alltid tvättråden för respektive plagg. Nedan följder generella tips för hur du tvättar dina arbetskläder.

Tvätta arbetskläder ofta

Tvätta plaggen regelbundet för att undvika att fläckar fixeras i tyget. Du bör behandla en oljefläck redan inom ett par timmar. Har du ett arbete där du ofta kommer i kontakt med till exempel motorolja eller smörjfett bör du tvätta arbetskläderna varje vecka.

Varselkläder ska tvättas ofta för att bibehålla materialets synbarhet. Samtidigt är det viktigt att man använder skonsamma metoder för att varselklädernas funktion inte ska försämras på grund av tvättningen.

Rensa fickorna

Töm fickorna på dina arbetskläder före tvätt. Det är viktigt för att undvika skador på kläderna och för att inte förstöra tvättmaskinen. Tänk även på att knappar och blixtlås ska hållas stängda under tvätt. Tvätta dina arbetskläder med avigsidan ut för att öka dess livslängd, detta är extra viktigt för varselkläder.

Använd rätt tvättmedel

Tvätta dina arbetskläder i ett grovtvättmedel eller overalltvättmedel av bra kvalitet. Undvik optiska vitmedel samt tvättmedel innehållande blekmedel, till exempel klor eller perborat. Undvik att använda sköljmedel, det kan förstöra plaggets funktion och förkorta livslängden. Är du osäker på vad som gäller, se tvättråd för respektive plagg.

Undvik torktumling

Arbetskläder bör inte torktumlas, utan torkas genom upphängning. Du bör undvika att torka kläderna i en temperatur över 70°C. För hög temperatur vid torkning kan innebära att eventuell fettfläck torkar in i torkar in i tyget och blir permanent.

Köp prisvärd avfettning och tvättmedel

I vår e-butik hittar du allt du behöver för att få dina arbetskläder rena. Få bort smörjfett från kläderna med hjälp av avfettning, vi har även ett stort urval av tvättmedel. Välkommen till ingross.se!

SHARE

  • share on Facebook
  • share on LinkedIn


Kommentarer inaktiverade.