Varför du ska välja miljövänligt tvättmedel

När du ska välja tvättmedel finns det många alternativ, och det finns många frågor att ta hänsyn till. Hur tvättar man miljövänligt? Är tvättabletter ett bra alternativ till vanligt tvättmedel? Är det viktigt att välja ett miljömärkt tvättmedel? Vi reder ut de vanligaste frågorna som finns om tvättmedel, och börjar med den viktigaste frågan: Varför ska du välja ett miljövänligt tvättmedel?

Miljövänligt tvättmedel v/s vanligt tvättmedel

Tvättmedel innehåller aktiva ämnen som kan skada vår miljö, men också vara skadligt för människor och djur. Det är viktigt att använda de produkter som är minst skadliga för miljön, speciellt när det gäller produkter som vi använder mycket av. Hur vet man då att ett tvättmedel är miljövänligt?

Vi rekommenderar tvättmedel med märkningen Svanen eller Bra Miljöval. Märkningarna hjälper konsumenten att hitta de produkter som är minst skadliga för miljön. Produkterna har utvärderats ur många olika aspekter, både med krav på miljö och produktens effektivitet.

När du köper rengöringsmedel ska du alltid välja miljömärkta produkter. Men detta är särskilt viktigt att tänka på när det gäller tvättmedel. Kemikalierna kommer ut i avloppet och reningsverken har svårt att få bort dessa miljögifter.Ett miljömärkt tvättmedel är inte mindre effektivt än ett vanligt tvättmedel. Ett miljömärkt tvättmedel är inte heller dyrare än ett vanligt tvättmedel.

Det finns egentligen ingen anledning att inte välja ett miljövänligt tvättmedel, och idag finns en uppsjö av miljömärkta produkter att välja mellan. Se mer under kategorin Tvätt- & Sköljmedel

Tips för att tvätta miljövänligt

Vi hjälper dig att tvätta så miljövänligt som möjligt, dessa tips sparar både på miljön och ditt företags ekonomi:

Välj ett miljömärkt tvättmedel

Ett tips som tål att upprepas, välj ett tvättmedel med miljömärkning. Leta efter märkningen Svanen eller Bra Miljöval.

Fyll tvättmaskinen

Ta för vana att alltid tvätta fulla maskiner, det är ett bra sätt att spara på miljön. Kan du bara fylla en halv maskin kan du välja ett tvättprogram som är anpassat för detta. Tänk då också på att använda mindre tvättmedel.

Tvätta i kallare vatten

Utvärdera om tvätten måste tvättas i 60°C, eller om det duger lika bra med 40°C. Om du gör denna ändring av temperatur sparas upp till 40 % av energianvändningen. Ibland är det nödvändigt att tvätta i hett vatten för att tvätten ska bli ren, sunt förnuft och erfarenhet kommer man långt med.

Dosera rätt

Tvätten blir inte renare ju mer tvättmedel som används, även om många verkar tro det. Faktum är att de flesta använder för mycket tvättmedel. Men hur mycket tvättmedel ska man ha?

Det finns en rad faktorer som påverkar dosering av tvättmedel. Första ska man fråga sig hur smutsat tvätten är. Det andra är hur hårt eller mjukt är vattnet är. Beakta även hur mycket vatten som används vid tvätten? Det är stor skillnad mellan en toppmatad och en frammatad maskin. Läs mer på förpackningen till tvättmedlet, du kan också ringa oss för tips och råd om tvättning.

Det går att köpa färdigdoserat tvättmedel, precis som tabletterna som man använder i diskmaskinen. Tvättabletter är omslutna av en självupplösande film som snabbt löses upp när tvättningen startar.  Att använda tvättabletter minskar risken för feldosering, dessutom slipper man kladd och spill från tvättmedlet. Hos oss på INGROSS kan du hitta Svanen-märkta tvättabletter, se mer i kategorin Tvättmedel. Gör miljön en tjänst och köp in ett paket till företaget redan idag.

Tvätta trasor och städdukar

Många städdukar och torktrasor hamnar i soptunnan när de använts ett tag och blivit smutsiga. Vi vill tipsa om att istället tvätta trasorna, de har ofta mycket mer att ge. INGROSS säljer till och med papper gjorda av Nonwoven, som kan tvättas och användas på nytt.

Många typer av mikrofibertrasor är gjorda av fleece. De bör inte tvättas i tvättmaskin, eftersom mikroplaster då följer med i avloppet och skadar miljön. Om du är osäker, rådfråga gärna oss om detta.

Köpa tvättmedel online

Det finns många fördelar med att köpa tvättmedel till ditt företag online. En e-butik har ett större sortiment än fysiska butiker så du kan göra ett mer aktivt val. På ingross.se kan du filtrera efter olika typer av miljömärkning, och enkelt hitta tvättmedel märkta med t.ex. Svanen eller Bra Miljöval. INGROSS har ett stort sortiment av städprodukter som lämpar sig för verksamheter inom t.ex. lokalvård, vård- och omsorg eller hotell och restaurang. Se mer i kategorin Hygien & Städ.

Var hittar man miljövänligt sköljmedel? Miljömärkt sköljmedel kan vara svårt att hitta, men INGROSS erbjuder flera alternativ med Svanen-märkning. Se mer under Sköljmedel.

SHARE

  • share on Facebook
  • share on LinkedIn


Kommentarer inaktiverade.