Tips för fönsterputsning: Bästa fönsterputsmedlet

Putsa fönster kan man göra under alla årstider trots att det mest kommer på tal under våren. Vi ger tips på vad man ska tänka på för att lyckas putsa fönster utan ränder. För att få det bästa resultatet är det bra att använda sig av ett effektivt fönsterputsmedel. Vi guidar dig i hur du hittar bästa fönsterputs för ett fläckfritt resultat.

Att tänka på när du ska köpa fönsterputs

Fönster ska man tvätta minst ett par gånger per år. Att putsa fönster gör man faktiskt inte bara för att kunna se bättre ut. Nej, det är minst lika viktigt att putsa sina fönster för att undvika onödigt slitage av fönsterruta, fönsterbleck och fönsterbågar till följd av väder och vind.  På vissa platser och i vissa miljöer är det givetvis nödvändigt att tvätta fönstren ännu oftare beroende på hur hårt smutsade de är.

När du ska köpa fönsterputs finns det en del faktorer att tänka på. Välj fönsterputsmedel beroende på hur svårt smutsade dina fönster är. Om det endast är damm och regnstänk, kan du använda dig och av vanligt milt fönsterputs som redan är färdigblandat. Det finns flera bra alternativ på marknaden som kommer i praktiska sprayflaskor. Om du däremot har hårt smutsade fönster kan du behöva ett något starkare och effektivare fönsterputsmedel. Det bästa fönsterputs du kan hitta är ett Svanenmärkt koncentrerat fönsterputsmedel där du kan dosera styrkan efter behov.

Fönstertvätt vs. fönstersåpa

Vad är egentligen skillnaden mellan fönstertvätt och fönstersåpa? Är fönstersåpa och fönsterputsmedel samma sak? Man kan tro att det är olika typer av fönsterrengöring, men egentligen är det två ord för samma sak. Fönsterputsmedel kallas ibland för fönstersåpa och ibland för fönstertvätt eller glasputs. Det är ingen skillnad på de olika benämningarna.

Det som är viktigt att ha koll på är om fönsterputsmedlet är färdigblandat eller koncentrerat. Är det färdigblandat kan man applicera medlet direkt på den yta man vill rengöra. Detta gör man enklast med hjälp av en sprayflaska. Det brukar stå på förpackningen om fönsterputsmedlet är färdigblandat eller om det ska spädas med vatten.

Om fönsterputsmedlet säljs på sprayflaska kan man oftast förutsätta att det är färdigblandat. Men både färdigblandat fönsterputsmedel och koncentrerad fönstersåpa kan köpas på dunk. Koncentrerad fönstertvätt späder man i en hink med vatten enligt anvisningar på förpackningen. Därmed är koncentrerad fönstersåpa ett väldigt drygt och billigt fönsterputsmedel. För att göra det enkelt, om du vill köpa fönsterputs, som är bra val både ur ekonomisk och miljömässig synpunkt, se våra förslag nedan.

Koncentrerad fönsterputs på dunk, 5L

Koncentrerad fönsterputs på flaska, 1L

Färdigblandad fönsterputs på sprayflaska, 500 ml

Färdigblandad fönsterputs på dunk, 5L

Välj effektiv och miljövänlig fönsterputs

Miljövänlig fönsterputs blir allt mer populär eftersom det är skonsamt för både människor, djur och natur. När man arbetar professionellt inom städbranschen och hanterar rengöringsmedel dagligen, är det viktigt att välja miljövänliga alternativ. Det finns många fördelar med att exempelvis använda miljövänlig fönsterputs som är Svanenmärkt eller märkt med Bra Miljöval. Dessa fönsterputsmedel innehåller inga farliga kemikalier och är därmed skonsam för vår natur och våra vattendrag. Dessutom är miljövänligt fönsterputsmedel även skonsamt mot huden och därmed säker att arbeta med. Genom att köpa miljövänlig fönsterputs till ditt företag eller för hemmabruk, har du gjort ett aktivt val för en hållbar utveckling.

Bästa recept på hemmagjord fönsterputs

Har du fått fönsterputsfeeling utan att ha hunnit köpa hem ett bra och miljövänligt fönsterputsmedel? Lugn! Följ detta enkla och bästa recept på hemmagjord fönsterputs:

  1. 0,5 liter varmt vatten
  2. 5 droppar diskmedel, gärna YES
  3. 0,5 tsk ättikssprit
  4. Blanda och fyll en sprayflaska. Kör!

Välj bästa glasskrapa och fönsterputsskrapa

För att få bort hård smuts eller färgstänk från fönstret används en glasskrapa eller fönsterputsskrapa. En glasskrapa är utrustad med ett rakblad som effektivt avlägsnar hård, grov smuts. Men det gäller att vara försiktig när du använder en glasskrapa för att inte skada fönstret, se till att blöta fönstret innan du använder verktyget. Exempelvis fågelspillning kan du blötlägga och ta bort med hjälp av rakbladet. Man ska vara försiktig vid användande av vassa föremål mot glaset så att glaset inte repas. Därför är det viktigt att köpa en bra glasskrapa eller klickskrapa och byta blad ofta. Fönsterputsarproffsen har olika uppfattning om vilken typ av glasskrapa som är bäst, men en vanlig klickskrapa kommer man långt med. Det tillsammans med ditt bästa fönsterputs, så får man ett skinande resultat.

Tips på skrapa och blad:

Klickskrapa

Blad

Missa inte att rengöra fönsterkarmar och fönsterramar

När du tvättar fönstren är det också viktigt att tvätta fönsterkarmar och fönsterramar. Det är också viktigt att rengöra fönsterbleck och droppbleck på utsidan av fönstret. Detta eftersom det annars finns en risk att regnet samlar upp smutsen från blecken som rinner ner på de nytvättade fönstren. Resultatet blir då inte lika långvarigt skinande som man hoppats på.

Var kan jag köpa fönsterputs?

Du hittar ett stort utbud av marknadens bästa fönsterputs, som också är miljövänligt, här.
Om du är ute efter professionella rengöringsmedel och fönsterputsredskap kan du hitta det du behöver här. Fråga våra rådgivare på kundservice för att få ytterligare tips och råd om hur man tvättar fönster med ett fläckfritt och skinande resultat.

SHARE

  • share on Facebook
  • share on LinkedIn


Kommentarer inaktiverade.