Putsa fönster som ett proffs

Fönster kan se rena ut enda tills solen skiner på dem och visar den sanna bilden. Fingeravtryck, damm och smuts – allt detta bidrar till att ljusinsläppet minskar. Rena fönster gör en stor skillnad inomhus och rummen kommer att uppfattas som luftigare och ljusare. Bra redskap och rätt teknik förenklar fönsterputsningen och ger dina fönster en professionell finish. Vi har rätt redskap, proffsens bästa fönsterputs samt tips om den rätta tekniken.

När är det bäst att putsa fönster?

Fönster behöver rengöras minst två gånger per år, vår och höst, för att undvika onödigt slitage till följd av väder och vind. Det kan också vara nödvändigt att rengöra dem oftare beroende på hur den omgivande miljön ser ut.

Du har säkert hört de vanligaste myterna om fönsterputsning: ”Det går inte att putsa fönster när solen skiner och du kan inte heller putsa fönster på vintern.”

Men du kan faktiskt putsa fönster även om solen skiner eller om det är kallt ute. Om det är kallt ute tappar du upp varmt vatten i en hink och om det är varmt ute använder du kallt vatten. För att få bästa resultat är det är viktigt att vattnet vare sig hinner frysa eller avdunsta på rutan, och rätt vattentemperatur hjälper till att förhindra detta.

Innan du börjar putsa

Innan du börjar med att rengöra fönstren, plocka bort eventuella persienner och gardiner. Borsta bort damm runt fönsterbrädan. Var försiktigt med att använda starka fönsterputsmedel eftersom de kan förstöra lacken på fönsterbrädan.

Använd rätt utrustning

Bra utrustning gör fönsterputsningen enklare och ger ett bättre slutresultat. Du behöver:

fönsterskrapa, tvättpäls och microfiberduk. Redskap för att putsa fönster

 

 

 

 

 

 

 

Dessa redskap hittar du i kategorin Fönsterputs. I vårt sortiment finns allt du behöver för fönsterputsning, allt ifrån garanterat luddfria trasor till marknadens bästa fönsterputs.

Att du får bästa resultat om du putsar med tidningspapper är ytterligare en myt. Det är tidskrävande att putsa med tidningspapper och slutresultatet blir inte lika bra som när du använder en bra gummiskrapa.

Rengöringsmedel för fönsterputsning

Ränder på rutan uppstår om du använder för mycket kemikalier eller tvållösningar. Rikligt med vatten och ett riktigt bra fönsterputsmedel är A och O för att inte få ränder på fönstret!

Husmorsknep och hemmagjorda lösningar kan även de ge ett bra resultat men det är svårare och ofta upplever man att slutresultatet inte blir så skinande rent som man hade tänkt sig. För att den tid och energi som läggs ner på fönsterputsningen verkligen ska ge ett önskvärt resultat är det både bättre och roligare att använda riktigt bra redskap.

man som putsar fönster med fönsterskrapa och tvättpäls

Så går du tillväga

  1. Tappa upp ljummet vatten i en hink. Tillsätt fönsterputsmedel enligt instruktionen på förpackningen.
  2. Doppa sedan skrapan med tvättpälsen i vattnet och krama ur.
  3. Rengör nu hela fönsterytan med hjälp av tvättpälsen. I detta steg ska all smuts lösas upp och detta görs genom att svepa pälsskrapan metodiskt över hela fönsterytan. Tänk på att inte gnugga smutsiga fönster eftersom det kan repa glaset. Använd en mjuk och följsam rörelse. Gå över glaset en eller flera gånger med pälsskrapan tills all smuts är upplöst. Skölj ur pälsskrapan noga inför nästa steg.
  4. Använd nu en ren fönsterskrapa med gummiblad. Skrapa av glaset från sida till sida i en enda jämn lång rörelse likt ett ”s”. Var försiktig när du närmar dig kanten. Skrapan lyfter om du slår i kanten och det blir ett streck på rutan. Håll den ursköljda pälsskrapan horisontellt under den yta du skrapar. Pälsen fångar på så vis upp överskottsvattnet.
  5. Avsluta med att torka karmar och kanter med den luddfria trasan för att fånga upp vattenrester. Var noga med att inte torka på fönstret igen, då det i så fall lätt kan bli ränder.
  6. Torka av gummibladet på fönsterskrapan med en luddfri trasa (bomull eller mikroduk) regelbundet så att smutsen inte överförs vid nästa fönsterskrapning. Byt vatten ofta så att det är rent om du ska putsa fler fönster. Skölj ur pälsskrapan ordentligt innan du fortsätter med nästa fönster.

Om du saknar en fönsterskrapa med päls kan du istället använda en bomullstrasa. Finessen är att använda sig av en luddfri trasa.

En mikrofiberduk, ett luddfritt trelagerspapper såsom vårt Industripapper XL Blå, eller en bomullstrasa i 100% bomull från vår förstasortering är alla perfekta att använda för att tvätta och torka av fönster. Det viktiga är att du använder luddfria trasor eller papper.

Teknik när du använder fönsterskrapa

Om du använder en fönsterskrapa, luta den med en vinkel mot glaset så att endast några centimeter av skrapans gummi pressas mot glasrutan. Torka av bladet med en fuktig trasa mellan varje gång som du drar skrapan. Ett torrt blad på ett torrt glas lämnar ränder, så överlappa det torra området med varje drag.

Med hjälp av dessa knep gör du dina fönster skinande rena – med samma fläckfria resultat som proffsen lämnar efter sig.

SHARE

  • share on Facebook
  • share on LinkedIn


Kommentarer inaktiverade.