Hur fungerar microfiber?

Microfiber är ett material med magiska egenskaper och många användningsområden. Microfiber finns framför allt i städprodukter så som städdukar och moppar. Men materialet kan också användas i exempelvis handdukar och träningskläder.

Microfiberdukar och moppar är mycket populära tack vara deras effektivitet och mångsidighet. Microfibern har en unik förmåga att dra åt sig bakterier. En microfiberduk kan absorbera en stor mängd vätska, samtidigt som den är väl lämpad för torr rengöring.

Hur tillverkas microfiber?

Microfiber tas fram i en komplicerad och dyr process, därav de relativt höga priserna jämfört med andra textilier. Fibrerna består oftast av polyester eller någon typ av polyamid, till exempel nylon eller kevlar. Det kan också vara en kombination av dessa material.

Microfiber tillverkas genom att en massa med polyester/polyamid fiber sprutas genom ett runt filter. Det bildas mycket tunna fibrer med en speciell klyvning. Klyvningen ger microfibern sina unika egenskaper.

Microfiber kan tillverkas genom olika typer av klyvningar, och fibern kan ha olika struktur och tjocklek. Tunna microfiber ger den bästa funktionen för produkten, men tillverkningsprocessen är då mer kostsam.

Olika varianter av microfiber lämpar sig för olika ändamål – vissa microfiber passar utmärkt till dammtorkning, medan andra fungerar perfekt till att putsa fönster med. Andra typer av fibrer kan göra materialet högabsorberande eller extra mjukt.

Så fungerar microfiber

En microfiberduk kan dra till sig damm, smuts och bakterier på ett effektivt och unikt sätt. Microfiberns struktur gör att det bildas statisk elektricitet mot underlaget. Microfibrerna drar åt sig damm, smuts och andra partiklar. Eftersom fibrerna är så tunna fastnar även mikroskopiska partiklar och bakterier.

Fibrernas klyvning ger microfibern en utmärkt uppsugningsförmåga. En microfiberduk består av många tusen fibrer och kan därför absorbera stora mängder vätska.

En lätt fuktad trasa av microfiber suger åt sig smuts och bakterier. När du sedan lägger städduken i varmt tvättvatten öppnar sig fibrerna och alla partiklar som sugits upp i trasan släpps ut i vattnet.

Olika typer av microfiberdukarMicrofibertrasor i olika färger - färgkodning

Microfiber framställs med avancerade metoder och slutprodukten är ett material med fantastiska egenskaper. Det viktigaste för oss användare är att veta vilken typ av microfiberduk som passar bäst till vilket ändamål, för att städningen ska bli så effektiv som möjligt. Här är vår snabba guide för att hitta rätt microfiberduk.

Microfiberduk för damning och avtorkning

De flesta av våra microfiberdukar lämpar sig bra för både damning och avtorkning. Du kan använda microdukarna både med och utan kem. I vår butik hittar du dessa högkvalitativa mikrodukar i 12-pack. De finns i fyra olika färger, som möjliggör färgkodning. Varje duk klara upp till 250 tvättar. Ett perfekt val för er som jobbar med hemstäd eller lokalvård. Finns i färgerna blå, grön, röd och gul.

Läs även vår artikel om färgkodning av microfiberdukar.

Vil du ha en microfiberduk med extra bra uppsugningsförmåga? Vi rekommenderar denna microduk från Vileda som finns i färgerna blå och röd. Passar perfekt till att torka av bilen eller att torka av bänkytor.

Microfiberduk för fönster och speglar

Vid rengöring av fönster och speglar är det viktigt med ett luddfritt och glänsande resultat. Tunna microfiber med en rund struktur gör att friktionen minskar, och ger ett skinande resultat vid rengöring av glasytor. Små dammpartiklar och fingeravtryck försvinner utan risk att ytan.

Fönsterduk Activa är Svanenmärkt, speciellt framtagen för glas, speglar och rostfria ytor.

Microfiberduk för bildskärmar

Bildkärmar på datorer och TV-apparater är känsliga och ska du rengöra med försiktighet! Med en microduk av standardmodell finns det risk att repa ytan. Vi rekommenderar Rengöringskit Screenclean Pro, innehållande en rengöringsspray och fin mikrofiberduk. Passar perfekt för rengöring av datorskärm, TV, mobil eller surfplatta.

Microfiberduk för engångsbruk

En städduk som används för avtorkning i kök eller hygienutrymmen utsätts för stora mängder bakterier. Vissa arbetsplatser ställer extra höga krav på god hygien, och trasorna måste bytas ut ofta.

Med engångsdukar av microfiber kan du använda nedbrytbara städdukar utan försämrad funktion och effektivitet. Se våra engångsdukar av microfiber som finns i färgerna blå och rosa. En högeffektiv microduk som fungerar både torr och fuktad.

Microdukar av engångsmodell kan även köpas på rulle, se denna städduk från Vileda. Engångstrasan som kostar som ett papper, rengör som en microfiberduk.

Se även: Hur ofta ska man byta disktrasa?

Köp microfiberdukar i storpack

Jobbar du med hemstäd eller städning av kontor och andra lokaler? Då använder du säkert microfiberdukar dagligen, och förbrukar säkert många under ett år. På INGROSS kan du köpa microfiberdukar i storpack. Ett mycket prisvärt alternativ för dig som arbetar som lokalvårdare.

Trasorna köps i 200-pack, smidigt paketerade i 10 olika boxar (20 trasor i varje box). Microdukarna finns i fyra olika färger: blå, röd, grön och gul.

Olika typer av microfiberduk

SHARE

  • share on Facebook
  • share on LinkedIn


Kommentarer inaktiverade.