Miljömärkningar i Sverige

Idag är det allt vanligare att vi letar efter kända miljömärkningar på de produkter vi handlar. Vi är medvetna om hur vår miljö påverkas av de val vi gör. Allt fler vill dra sitt strå till stacken för att skapa en hållbar utveckling.

Vad är egentligen en miljömärkning? En miljömärkning är en märkning där varan eller tjänsten uppfyller särskilt höga miljökrav som är framtagna av en oberoende part. Miljömärkningarna är till för att guida oss rätt och välja produkter och tjänster som tar hänsyn till natur och miljö.

Men kan man lita på alla miljömärkningar? Vad ställs det för krav för att en produkt ska bli miljömärkt? Och varför finns det så många olika typer av miljömärkningar?

Det finns en del fällor och missvisande märkningar. Vi har därför sammanställt det du behöver veta om våra vanliga oberoende miljömärkningar.

Varför finns det så många olika miljömärkningar?

Visst kan det kännas förvirrande att det finns så många olika märkningssystem i Sverige. Varför finns det inte bara en miljömärkning? Men man ska komma ihåg att varje miljömärkning faktiskt underlättar en positiv hållbar utveckling med miljö och hälsa i fokus. De olika miljömärkningssystemen stödjer varandra.

Det finns en uppsjö olika märkningar och certifieringar på livsmedel, rengöringsmedel, kläder och elektronik. De olika märkningarna kan exempelvis visa om en vara är ekologisk, tillverkad under schyssta förhållanden eller om den är hälsosam. Även tjänster kan ha miljömärkningar.

Att det finns olika miljömärkningar
speglar sig i vilka värderingar som främjas.

Allt som produceras har effekt på världens natur. Mark, skogar, hav och vattendrag påverkas av hur vi producerar varor och utför tjänster i samhället. Att det finns olika märkningar speglar sig egentligen i att det finns olika värderingar som främjas. Vi människor är alla olika och har olika uppfattning om vad som är viktigast. Det är vi konsumenter som ställer krav på hur en produkt ska framställas genom att aktivt välja en viss märkning på produkten man köper.

Det skulle sannolikt vara svårt att få till en enda miljömärkning som omfattar alla områden av säkerhet för människa och miljö. Människor har olika uppfattning om vad som ska skyddas. Det aktiva valet vi gör i butiken när vi väljer en miljömärkt vara är det som skapar krav på producenterna i rätt riktning.

Finns det falska miljömärkningar?

Ja, det finns faktiskt falska miljömärkningar också. Man kan se löv, fiskar, blommor och diverse andra märken som producenter har tagit fram själva för att ge intrycket att varan är miljövänlig. Detta kan bidra till att konsumenter får ännu svårare att avgöra vilka märkningar som är relevanta.

Om du är osäker kan du gå in på Naturvårdsverkets hemsida och jämföra märkningar. En relevant och äkta miljömärkning ska vara framtagen av en oberoende part. Detta kallas tredjepartsmärkning.

Vad är en tredjepartsmärkning?

Tredjepartmärkning är en märkning som inte är kopplad till varken säljare eller köpare. Märkningen är på så vis inte beroende av krav och regler som är uppsatta av ett företag. Kraven ställs helt och hållet med miljöns bästa i fokus. Kraven är strikta och transparenta.

Tredjepartsmärkningar som exempelvis Bra Miljöval och Svanen, genomgår själva kontroller för att alltid vara säker på att miljömärkningen är tillförlitlig.

Miljömärkta varor är populära

Vi tenderar att välja miljömärkt framför icke miljömärkt om priset är detsamma. Enligt Naturvårdsverket säljer miljömärkta varor bättre än produkter som inte är miljömärkta.

På så vis blir det viktigt för producenterna och miljöanpassa tillverkningen av sina produkter. Vi konsumenter har makt att påverka producenter och återförsäljare. Så gör ett bra enkelt val för planetens bästa, välj miljömärkta varor!

Sveriges vanligaste miljömärkningar

Här ser du en lista på nio av de vanligaste miljömärkningarna i Sverige.

  1. Bra Miljöval
  2. Svanen 
  3. EU Ecolabel (EU-blomman)
  4. EU-lövet eller EU-ekologiskt
  5. KRAV
  6. MSC
  7. FSC
  8. GOTS
  9. TCO Certified

Läs mer gärna mer på Naturskyddsföreningens hemsida.

Vill du läsa mer om de vanligaste märkningarna på våra produkter i butiken, och vad de står för? Se denna artikel: Vad betyder symbolerna och märkningen?

SHARE

  • share on Facebook
  • share on LinkedIn


Kommentarer inaktiverade.