Undvik repor i fönsterglas och glaspartier

Glas är ett ömtåligt material som ska hanteras med varsamhet. Undvik skador på glasrutor med rätt metoder vid tillverkning och montering. Det är minst lika viktigt att du rengör glasrutorna på rätt sätt. Med rätt utrustning och rengöringsmedel du undvika repor på glaset.

Många reklamationer inkommer till glastillverkare på grund av repor i glas. Repor kan uppkomma både under tillverkningsprocessen, men främst på grund av bristande försiktighet vid underhåll och rengöring.

Hantera glaspartier med försiktighet

I exemplet nedan beskriver vi en vanlig situation där nytillverkade fönster levereras till ett husbygge för montering. Hur ska man hantera fönstren för att undvika repor och skador i glasrutorna?

Vid montering av fönstren är det viktigt att byggarbetarna följer glastillverkarnas rekommendationer för hantering av glasen. Lyft fönstren med lämpliga metoder med minimal risk för skador från exempelvis stötpåverkan.. Emballage ska sitta kvar så länge som möjligt.

Att tänka på vid rengöring av glas och fönster

Den största risken för repor är efter att glaset hamnat på plats och det är dags att rengöra glasytan från byggdamm och smuts. Det kan lätt uppstå repor om man använder fel produkter eller en smutsig trasa med små gruspartiklar på. För att undvika att repor uppstår bör man följa rekommendationerna som Svensk Planglasförening ger ut. Vi har sammanfattat dem nedan.

  1. Använd ren och fräsch utrustning och torktrasor som inte innehåller grus och smuts.
  2. Se till att resten av rummet är städat och fritt från damm. Om damm eller smuts hamnar på glasytan eller trasan kan repor uppstå.
  3. Använd skonsamma fönsterputsmedel, gärna miljövänlig fönsterputs.
  4. Undvik rengöringsmedel som innehåller flourväte- eller fosforsyror då de kan åstadkomma korrosion på glas.
  5. Undvik rengöringsmedel med slipmedel och pulverbaserade rengöringsmedel då dessa starka medel kan repa glaset.
  6. Rengör extra försiktigt där glasytan gränsar mot ett betonggolv eller betongsmygar. Betongdamm eller betongstänk kan annars repa glaset.
  7. Avsluta alltid rengöringen genom att torka med en mjuk, luddfri trasa. Vi rekommenderar luddfria trasor av bomull eller en bra microfiberduk anpassad för fönsterrengöring.

Trasor för glasrengöring

Många av våra kunder arbetar som fönsterputsare, och vet vilken utrustning som fungerar. De är överens om att en luddfri trasa är det viktigaste för att fönstret ska få ett perfekt slutresultat. Trasan eller torkduken får inte lämna spår av damm eller ludd på fönstret.

Våra luddfria trasor av lakansväv är en storfavorit. De är gjorda av 100 % bomull och garanterat luddfria, perfekt för rengöring av fönster. Se våra populära torktrasor här.vita luddfria tortrasor av högsta kvalitet förpackade i säck

Microfiberdukar fungerar mycket bra till rengöring av fönster. Välj då en microduk med tunna fibrer och hög uppsugningsförmåga. Vi rekommenderar denna fönsterduk från Activa, en Svanenmärkt, miljövänlig microfiberduk.

Läs även: Putsa fönster som ett proffs

SHARE

  • share on Facebook
  • share on LinkedIn


Kommentarer inaktiverade.