Tvätta händerna på rätt sätt

I en kontorsmiljö där många människor rör sig är det viktigt med goda hygienrutiner. Att hålla händerna rena är ett effektivt sätt att minska smittspridning. Men hur duktiga är vi egentligen på att tvätta händerna? Många slarvar med detta eller vet inte hur man tvättar händerna rätt. Låt oss berätta hur det ska gå till!

Hur tvättar jag händerna rätt?

 1. Skölj händerna i ljummet vatten
 2. Ta ordentligt med tvål och arbeta upp ett lödder
 3. Tvåla in hela händerna noggrant. Glöm inte ovansidan av händerna, mellan fingrarna och runt tummarna.
 4. Skölj händerna i cirka 30 sekunder.
 5. Torka händerna med en ren handduk eller pappershandduk. Se till att händerna blir ordentligt torra, fuktiga händer sprider bakterier.
 6. Klart! Du kan komplettera med handsprit om du vill eller om det tillhör dina arbetsrutiner.

På varje arbetsplats ska det finnas tillgång till en bra tvål och bra möjligheter att torka händerna. Utan tvål blir händerna inte rena, och händerna måste bli torra för att minska spridningen av bakterier. Undvik textilhanddukar på arbetsplatser, dessa blir snabbt smutsiga. För att torka händerna efter handtvätt, använd pappersservetter eller engångshanddukar.

Arbetar du inom vården är det extra viktigt med god handhygien. På dessa arbetsplatser finns det ofta särskilda hygienrutiner som personalen ska följa.

När ska jag tvätta händerna?

Ibland är det extra viktigt att dina händer är rena och inte sprider bakterier. Exempelvis när du ska laga mat eller äta. I vissa miljöer utsätts händerna för extra mycket bakterier. Nedan sammanfattas en lista över när du ska tvätta händerna.

 • När du kommer in efter att ha vistats utomhus eller i offentliga miljöer. Till exempel i affärer eller på din skola/förskola.
 • När du har varit på toaletten.
 • När du har städat. Trasor och städredskap kan gömma mycket bakterier.
 • När du har synlig smuts på händerna, efter till exempel arbete eller matlagning.
 • Innan du ska laga mat.
 • Innan du ska äta.

Tänk också på att inte tvätta händerna i onödan. Tvättar du händerna för ofta finns det risk att händerna blir torra.

Hur får jag bort grov smuts från händerna?

Jobbar du som mekaniker, hantverkare eller inom industrin? Då kan dina händer vara extra utsatta för smuts. Det kan vara svårt att få bort olja, lim eller färg på händerna. Men med rätt metoder kan även den tuffaste smutsen på händerna försvinna.

Använd tvål med peeling

Det finns tvål med peeling, eller skrubbkorn, som är speciellt framtagen för rengöring av kraftigt nedsmutsade händer. Tvålen tar effektivt bort smuts som olja och fett, samtidigt som den håller händerna återfuktade. Det är viktigt att tvålen är kraftfull för att få bort smutsen, men den ska samtidigt vara skonsam mot huden.

Använd rätt våtservett

Det finns våtservetter som är speciellt utvecklade för att avlägsna grov smuts på händerna. Big Wipes Industrial+ är ett bra alternativ som effektivt tar bort grov smuts på händerna. Rengöringsdukarna kan också användas till att göra rent verktyg och arbetsytor. Perfekt att använda i verkstaden för att rengöra oljiga eller smutsiga händer.

Köp tvål och pappershanddukar hos INGROSS

I vår e-butik hittar du ett stort sortiment av hygienartiklar. Köp billig handtvål, hygienpapper och våtservetter till ditt företag. Kontakta oss gärna om du har frågor om våra produkter. Välkommen in!

SHARE

 • share on Facebook
 • share on LinkedIn


Kommentarer inaktiverade.