RUT-avdraget är större än någonsin

RUT-avdraget har slagit rekord åter igen. Under 2018 uppgick omsättningen av RUT-marknaden till hela 10,1 miljarder kronor. Det är en ökning med 9 procent jämfört med 2017 och framtiden ser fortsatt ljus ut under 2019. Detta visar alldeles färsk statistik från Skatteverket som Hemserviceföretaget Städarna har sammanställt i en rapport.  

Branschen fortsätter att växa

Framtiden ser ljus ut för företag och verksamheter som erbjuder tjänster där RUT-avdrag beviljas. Privatpersoner nyttjar möjligheten till RUT-avdrag i allt större omfattning vilket också syns i den senaste statistiken från Skatteverket. En ökning av RUT-avdrag förekom i samtliga län under 2018. Ökningen av RUT-tjänster var störst i Jämtland och minst i Stockholm. Hela 274 av landets 290 kommuner ökade nyttjandet av RUT-tjänster under 2018 och trenden tycks hålla i sig.

RUT skapar nya jobb

Hushållsnära tjänster blir ett steg in för personer som står utanför arbetsmarknaden. Enligt koncernchefen på Städarna, Tjoffe Sjögren, är RUT en effektiv jobbmotor, speciellt för utlandsfödda kvinnor som generellt har svårt att ta sig in på arbetsmarknaden.

Många nya jobb skapas och efterfrågan på RUT-tjänster ökar i takt med att hushållsnära tjänster blir allt mer känt och accepterad i landet. Här är en sammanställning av de kommuner som ökat nyttjandet av RUT-tjänster mellan 2017-2018. Läs hela rapporten från Städarna här.

RUT-toppen

(Procentuell ökning mellan 2017/2018)

Pajala            64 %

Överkalix      59 %

Åsele             57 %

Sorsele          51 %

Arvidsjour     50 %

Bräcke           43 %

Övertorneå   43 %

Ånge              41%

Berg              37 %

Gullspång      36 %

Vad kan man få RUT-avdrag för?

När man tänker på RUT-avdrag tänker de flesta på städning. Men RUT omfattar betydligt fler hushållsnära tjänster än städning i bostaden. Var kreativ som företagare och erbjud privatpersoner fler hushållsnära rut-tjänster. Även snöskottning, gardinupphängning, och installation av Wifi-utrustning går exempelvis att få rut-avdrag för. Här är en lista på arbeten som ger rätt till rutavdrag. (Kontrollera alltid de specifika kraven för avdraget med Skatteverket.)

Barnpassning:

Ta hjälp av en nanny eller barnvakt och få rutavdrag för barnpassning, läxläsning och matlagning i samband med barnvakt.

Data- & IT-tjänster:

Reparation, installation och underhåll av exempelvis datorer, telefoner, skrivare, bredband och nätverk. Även fiberinstallationer av den del som utförs i bostaden.

Flyttjänster:

Rutavdrag beviljas när du anlitar flytthjälp, packning, uppackning, flytt av möbler inför Home Styling vid försäljning, montering av möbler etc. Bra flyttkartonger, magasinfiltar och flyttfiltar kan man hitta här.

Kläd- & textilvård:

Rutavdrag kan fås för hjälp med tvättning och strykning, uppfräschning av soffa, uppsättning av gardiner och till och med av putsning av skor.

Personlig hjälp och omsorg:

Här kan personer få rutavdrag för hjälp med personlig hygien, påklädning, assistans vid promenader och enkla ärenden, betalning av räkningar, enklare matlagning etc.

Reparation av vitvaror:

Rutavdrag kan fås för reparation av tvättmaskin, diskmaskin och även för underhåll som till exempel byte av kompressorer eller felsökning. Avkalkningsmedel för vitvaror kan man hitta här.

Snöskottning:

Snöskottning i anslutning till bostaden, på taken och på gårdsplanen omfattas av rutavdraget. Det gäller även grusning, sandning och borttagning av farliga istappar.

Trädgårdsarbete:

Få rutavdrag för olika typer av trädgårdsarbeten såsom gräsklippning, häckklippning, vattning, stubbfräsning och röjning av sly etc.

Städning:

All städning som omfattas av rutavdraget ska utföras i bostaden. Det gäller dammsugning, diskning, fönsterputs men även byte av glödlampor och säkringar. Man kan också få rutavdrag för städning av sommarstuga eller fritidshus som hyrs ut under kortare eller längre perioder. Professionella städprodukter och rengöringsmedel för verksamheten kan man hitta här.

 

Läs mer om RUT-avdraget på Skatteverkets hemsida. | Hemserviceföretaget Städarna

SHARE

  • share on Facebook
  • share on LinkedIn


Kommentarer inaktiverade.