Lista: De 5 vanligaste yrkena som egenföretagare

Vilka yrken är vanligast bland egenföretagare, och vilka skillnader ser man mellan kvinnor och män? SCB har publicerat rykande färsk statistik över vilka yrken som är vanligast bland egenföretagande kvinnor och män i Sverige. Här är sammanställningen som baseras på förvärvsarbetande egenföretagare i åldrarna 16–74 år.

Vanligaste yrket bland egenföretagande kvinnor:

 1. Frisörer
 2. Skogsarbetare
 3. Växtodlare och djuruppfödare, blandad drift
 4. Städare
 5. Säljande butikschefer och avdelningschefer i butik

Vanligaste yrket bland egenföretagande män:

 1. Skogsarbetare
 2. Uppfödare och skötare av lantbrukets husdjur
 3. Växtodlare och djuruppfödare, blandad drift
 4. Odlare av jordbruksväxter, frukt- och bär
 5. Träarbetare, snickare m.fl.

Finns det traditionella mansyrken och kvinnoyrken bland egenföretagare?

Det kanske är överraskande att skogsarbetare är så pass populärt både bland män och kvinnor. Men med tanke på att 70 % av Sveriges landyta består av skog är det ju faktiskt inte särskilt konstigt. Bland kvinnor är frisöryrket i topp medan den yrkesgrupp många säkert förväntar sig är vanligast, städare, hamnar på plats fyra.

På männens lista tänker man kanske spontant på snickare som populäraste yrket. Men snickare intar istället platsen som femte populäraste yrket. De yrken som regerar bland männen är kopplat till skogsbruk, lantbruk och jordbruk.

Skogsbruk är ett av de mest
jämställda yrkesval mellan
egenföretagande män och kvinnor

Av statistiken att döma kan vi se att traditionella kvinnoyrken såsom frisör och städare fortfarande är högt representerade på kvinnornas lista och uteblir från männens. Men trots allt är skogsbruk och lantbruk högt prioriterade yrkesval bland kvinnor vilket tidigare ansetts som typiska mansyrken. Detta kan vi nu slå hål på att säga att skogsbruk är ett av de mest jämställda yrkesval mellan egenföretagande män och kvinnor. Däremot är listan för mansyrken mer traditionell, med klassiskt skogsbruk, lantbruk och snickeri.

 

Vad är en förvärvsarbetande egenföretagare?

En förvärvsarbetande egenföretagare är en person som är aktiv och driver enskild firma, handelsbolag eller kommanditbolag. Det är alltså inte den som driver sitt företag som ett aktiebolag.

Källa: Statistiska Centralbyrån. Publicerad statistik SCB 2019-03-07. Läs mer här

SHARE

 • share on Facebook
 • share on LinkedIn


Kommentarer inaktiverade.