Bra rutiner inom städning är en förutsättning för god hygien och minimal smittspridning. Trasor och städdukar kan bli riktiga bakteriehärdar om de används på fel sätt.
Det är viktigt att dela upp städdukars användningsområden. Samma trasa ska givetvis inte användas både till kök och hygienutrymmen. Hur förenklar man detta så att rätt trasa används på rätt plats?
Städbolag använder sig ofta av färgkodning av städdukar och städutrustning. Trasor med en viss färg används till ett bestämt utrymme. Det är ett smart och effektivt system för att undvika smittspridning och det underlättar för användaren att snabbt kunna se vilka trasor som ska användas var.
Färgkoder för trasor
Det finns inget uttalat system för hur färgkodningen ska se ut. Gör upp ett system som passar er! Har ni en favorittrasa till badrum som bara finns i en färg, utgå från den när ni tar fram färgkoderna. Nedan är ett exempel på uppdelning:
- Röda trasor till badrum/toalett
- Gröna trasor till kök
- Blå trasor till övriga utrymmen
Färgkoda städredskap
Färgkodningen behöver inte begränsas till bara städdukar och microdukar. Färgkoda också övriga städredskap och städutrusning! Sätt exempelvis ett rött band på moppen som används i hygienutrymmen, enligt exemplet ovan. Sätt på samma vis gröna band eller gröna märkningar på moppar och städutrustning som används i köksutrymmen och i utrymmen där livsmedel förvaras.
Förvara städredskap på ett hygieniskt sätt med färgkodning
Det är också viktigt att förvara städredskap på ett smart, organiserat och hygieniskt sätt. Man kan exempelvis dela av städförråd och städskåp med olika färgkodningar på golvet eller på hyllan där utrustningen förvaras. Ha tydliga rutiner för hur städdukar, moppar och rengöringsmedel förvaras så går det snabbt och enkelt att se vilka städprodukter som ska användas var.
Fler tips för att förbättra hygien inom lokalvård
Arbetar du inom lokalvård eller har du ansvar för städningen på kontoret? Då är det extra viktigt att du vet hur man håller städdukarna fräscha. En trasa som använts under hela dagen utsättas för en mängd olika bakterier. Speciellt utsatta är trasor som används för att torka upp matrester, samt trasor som används i hygienutrymmen.
Städdukar som används vid avtorkning bör bytas varje dag, bakterietillväxten ökar snabbt i en trasa som används i över ett dygn. Bakterier trivs i en varm och fuktig miljö, så en fuktig trasa ger ett perfekt klimat. När städdukarna används för att torka upp exempelvis matspill, får bakterierna vätska och näring och börjar växa.
Städdukar kan rengöras genom kokning eller maskintvätt i minst 60 grader. Gör det till en rutin att rengöra städdukarna efter arbetspasset, häng dem på tork så kan de användas på nytt dagen efter.
Ett annat alternativ är att använda engångsdukar, för att säkert veta att du använder en fräsch trasa fri från bakterier. I vår butik hittar du mikrofiberdukar av engångsmodell i olika färger, samt ett stort utbud av andra städdukar. Välkommen!