Avfettningsguide – Vilken avfettning ska jag välja?

Vi får ofta frågor såsom: Vad är skillnaden mellan alkalisk avfettning och kallavfettning? Vilken avfettning ska jag använda till bilen eller för att rengöra maskindelar? När ska man använda mikroavfettning? För att kunna svara på detta måste vi först förklara de viktigaste skillnaderna mellan alkalisk avfettning, kallavfettning och mikroavfettning. Den här Avfettningsguiden syftar till att underlätta valet för dig som ska välja avfettning.

Snabbfakta:

Alkalisk avfettning- Tar bort vägsmuts, mögel och fågelbajs

En alkalisk avfettning ska du välja om du vill få trafikfilm och vägsmuts från ditt fordon. Att den är alkalisk betyder att den har ett pH-värde som är över 7. Alkalisk avfettning passar utmärkt att använda för att få bort fågelskit, damm och smuts som är icke petroleumbaserat. Därmed fungerar alkaliskt avfettning inte alls på att få bort olja eller asfalt, vilket däremot en kallavfettning är anpassad för att ta bort. Alkalisk avfettning tar dock bort animaliskt och vegetabiliskt fett såsom kroppsoljor, mögel, insektsrester och fågelskit. Alkaliskt avfettningsmedel går utmärkt att använda på blöta ytor.

En vanlig alkalisk avfettning ska spädas med vatten upp till fem till tio gånger sin egen volym vilket gör att kostnaden per tvätt blir låg. En stark alkaliska avfettning, som exempelvis Alkalisk avfettning A3 Special (VAS-5), kan spädas upp till hela 50 delar och ändå fungera bra. Men det vanligaste är att späda den 5 till 30 delar. Observera att starka alkaliska avfettningar inte rekommenderas till personbilar utan användes till yrkesfordon såsom skogsmaskiner och entreprenadmaskiner. Läs alltid instruktionerna på förpackningen.

afvettningsguiden-putsa-bilen-ingross

 

Många husvagnsägare använder alkalisk avfettning för att få bort mögelbeläggning som hamnat på taket om husvagnen stått ute under en längre tid. Alkalisk avfettning används på samma sätt på släp med kåpa som har fått en beläggning. Detta är en kostnadseffektiv och dryg produkt med många användningsområden. Den passar utmärkt för att få bort mögelangrepp på exempelvis ett målat träräcke eller trallgolv. När kåda fastnar på klingan på en motorsåg, kan man tvätta den ren med en alkalisk avfettning.

Den alkaliska avfettningen A4 med glans används med fördel till lastbilstvätt eftersom den både löser vägsmuts och även lämnar en blank smutsavvisande yta efter sig.

VA-4 har till skillnad från A4 med glans, inget glansmedel i sig. VA-4 är en mild alkalisk avfettning som används för att ta bort vegetabiliska oljor såsom vissa vegetabiliska hydraulikoljor från maskindelar eller chassit på maskinen. Men den tar även effektivt bort vanlig vägsmuts och vägfilm från arbetsfordon såväl som från personbilen. VA-4 kan även användas på aluminium och plast. Den är inte skadlig för gummilister och packningar och löser till viss del även syntetiska oljor.

Den starkaste alkaliska avfettningen A3 Special VAS-5 används till grovt smutsade skogsmaskiner och maskindelar som utsatts för kåda, sågspån, lera och björksav och diverse klibbiga växtligheter. Alkalisk avfettning A3 Special (VAS-5) är ej rekommenderade att användas på personbilar. Alkalisk avfettning ska normalt alltid spädas med vatten. Men om man ska utföra ett lackeringsarbete på en metallyta, så kan man göra rent ytan innan med en koncentrerad A3 Special (VAS-5) för att få en ren, torr och matt yta. Detta är dock ett undantag.

Förslag på effektiv alkalisk avfettning:

ALKALISK AVFETTNING GLANS A4 RESULTAT, 25L

VA-4 ALKALISK AVFETTNING, 25 L

ALKALISK AVFETTNING A3 SPECIAL (VAS-5) , 30 L  

Kallavfettning- Tar bort olja, asfaltstänk och vägsalt

Den vanligaste avfettningen är kallavfettning som är en petrokemisk avfettning. Det är oftast kallavfettning man menar när man säger att man har avfettat sin bil eller lastbil. Den är mycket effektiv för att lösa petroleumbaserad smuts. Den tar bort olja, asfaltstänk och vägsalt. Kallavfettning är gjord på ett petrokemiskt lösningsmedel såsom exempelvis lacknafta, lågaromatnafta, alternativt någon typ av paraffiner. Även tillsammans med en mindre del ytaktiva ämnen.

Kallavfettning ska aldrig spädas med vatten. Den fungerar inte effektivt på våta ytor, utan se till att fordonet är torrt innan du applicerar avfettningen. Kallavfettning löser petroleumsmuts såsom motorolja, fettfläckar, asfaltsstänk, tjära, vägsalt och även tuggummi.

På vintern används dubbdäck frekvent vilka sliter upp tjära från asfalten som sen fastnar på lacken. Denna feta och svåra smuts är nästan omöjlig att få bort utan att använda kallavfettning. Kallavfettning används till alla olika fordon, traktorer, lastbilar och maskiner.

Kallavfettning är den avfettning som är bäst lämpad att använda på vintern vid låga temperaturer eftersom den i regel inte fryser vid noll grader. Man bör vara försiktig med att använda starka kallavfettningar i närheten av plåtveck och plastdetaljer och bara använda kallavfettningen på de ytor som det behövs på. Kallavfettning måste användas i tvättanläggning där oljeavskiljare finns.

Förslag på effektiv kallavfettning:

KALLAVFETTNING K1 PRICKFRI, RESULTAT, 25 L

KALLAVFETTNING  K4 PRICKFRI CITRUS, RESULTAT, 1L

 

Mikroavfettning- Tar bort både olja och vägsmuts, vägsalt

Mikroavfettning är en kombination av kallavfettning och alkalisk avfettning. Microavfettning kallas också för Mikroemulsion. Blandningen kallas för en emulsion eftersom det är två medel som inte går att lösa i varandra (olja i vatten). Fördelen med mikroemulsionen är att den både rengör smuts och olja och kan på så vis användas om man endast vill använda en produkt.

Detta avfettningsmedel är lämpligt för rengöring av nedsmutsade fordon, motorer eller verkstadsmaskiner. Den tar bort olja, vägfilm och vägsalt. Med mikroavfettning får man både den alkaliska effekten och petroleumets effekt och den är som regel effektiv vid rengöring. Den är inte rekommenderad att användas på spolplatta med oljeavskiljare eftersom mikroavfettningen gör att kallavfettningen ”glider förbi” och hamnar, orenat, i avloppet.

Mikroavfettning går att använda på ett blött fordon, men produkten fungerar effektivare om den används på en torr yta. När man applicerat mikroavfettningen är det viktigt att den får ligga på och verka, under minst tio minuter, innan man använder sig av biltvättborste eller svamp.

Nackdelen är att den inte är riktigt lika effektiv som att använda först alkalisk avfettning mot vägsmuts och sedan kallavfettning mot tjära och asfaltstänk. Om det är mycket asfalt på en maskin, exempelvis en asfalteringsmaskin, räcker det inte med mikroemulsion utan det kräver att man använder kallavfettning.

Förslag på effektiv mikroavfettning:

AMS-4 MIKROAVFETTNING, 25 L

Kokosavfettning- Tar bort asfaltstänk och ger blank yta

Kokosavfettning är ett miljövänligt avfettningsmedel som är biologiskt nedbrytbart. Den här avfettningen är anpassad för rengöring av maskiner, fordon och motorer. Kokosavfettning är baserad på vegetabiliskt kokosfett och innehåller fettsyraester som framställs ur vegetabilisk stärkelse och olivoljor. Det innebär att den är biologiskt nedbrytbar och ofarlig för vattenorganismer. Kokosavfettning kan antingen användas koncentrerat på hårt smutsade fordon eller i mer utspädd form som bilschampo.

Företag inom verkstadsindustrin använder gärna kokosavfettning eftersom den är ett miljövänligt rengöringsalternativ för svårt smutsade ytor. I koncentrerad form passar kokosavfettning även för rengöring av penslar och rengöring av ugnar och grillar. Den används till yrkesfordon, plastbåtar, husvagnar, personbilar och även motorcyklar. Den går således att använda på metallic-färg. Den är skonsam mot både aluminiumprofiler, plastdetaljer och gummilister.

För att kokosavfettningen ska efterlämna en blank yta ska man använda en biltvättborste eller en bilsvamp och arbeta in avfettningen på den lackade ytan eller plastytan. Friktionen till följd av borste eller svamp ger då en blank yta. Eftersom kokosavfettning är skonsam mot aluminiumprofiler, är den även populär att använda till aluminiumfälgar.

Förslag på effektiv kokosavfettning:

KOKOSAVFETTNING MICRO M4 RESULTAT, 5 L

KOKOSAVFETTNING MICRO M4 RESULTAT, 25 L

KOKOSAVFETTNING MICRO M4 RESULTAT, 205 L

 

Är du fortfarande tveksam på vilken avfettning du ska välja? Ring oss på 010-516 44 20 eller maila oss på kundservice@ingross.se Vi hjälper dig!

SHARE

  • share on Facebook
  • share on LinkedIn


Kommentarer inaktiverade.